Jongerencoaching Friesland voor jongeren van 12 tot 21

contact@cajacazemiercoaching.nl

058 - 215 4017 / 06 - 2248 2792


Blogs voor jongeren


Wat wil jij met je leven?

13 januari 2019

Wat wil jij dit (school)jaar allemaal bereiken? Wel eens over nagedacht? Misschien heb je meer dan één doel. Zijn dat vage ideeën of heb jij een keer heel duidelijk tegen jezelf gezegd: dat en dat wil ik halen.


Fuzzy doelen

16 oktober 2018

Als je doelen formuleert om jezelf te helpen ergens uit te komen waar je uit wilt komen, stel je doelen dan niet te hoog. Het moet wel haalbaar zijn natuurlijk. Sta er af en toe eens bij stil: zijn ze nog haalbaar?


Sexting

1 oktober 2017

Wat bedoeld was als een leuke, spannende foto kan eindeloos op internet blijven staan. Dat was je bedoeling helemaal niet! En toch gebeurt het… Stel je voor!


Groeispurt als afslankmiddel

2 juni 2017

Als de weegschaal weer een pondje meer aan wijst dan de vorige keer, bedenk dan wel dat je nog in de groei bent en dat het logisch is dat je gewicht toeneemt.


Jezelf opnieuw uitvinden

12 maart 2017

Richt je op de dingen die je kunt. Herhaal niet steeds wat er aan jou mankeert, maar kijk naar je goede eigenschappen. Die heb je. Maak die groter en houd je niet teveel bezig met alles wat er mis is aan je.


Steeds meer kunnen is leuk

7 januari 2017

Je kunt soms flink balen van school, er zijn te veel dingen die moeten. Moeten is nooit leuk. Maar mensen zijn nieuwsgierige wezens. Nieuwe dingen leren kan een uitdaging zijn. Weet je nog toen je naar de brugklas ging? Al die nieuwe vakken? Er ging een wereld voor je open.


Van je fouten kun je leren

16 december 2016

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Dit spreekwoord wil zeggen dat fouten maken erbij hoort. Waar geleefd wordt, maken mensen fouten. Zoiets. Iedereen maakt wel eens fouten.


Je planning halen

7 november 2016

Je hebt een planning gemaakt, maar je komt toch tijd tekort? Check dan of je de tijd wel goed inschat. Zorg dat er wat ruimte is voor onverwachte dingen.


Werken aan je zelfbeeld

19 september 2016

Richt je op de dingen die je kunt. Herhaal niet steeds wat er aan jou mankeert, maar kijk naar je goede eigenschappen. Die heb je. Maak die groter en houd je niet teveel bezig met alles wat er mis is aan je.


Positief denken

20 augustus 2016

Positief denken brengt je altijd verder. Hoe je over jezelf denkt, heeft invloed op hoe je je voelt, en als je je goed voelt, presteer je beter


Geen stress

7 juli 2016

Als je doelen formuleert om jezelf te helpen ergens uit te komen waar je uit wilt komen, stel je doelen dan niet te hoog. Het moet wel haalbaar zijn natuurlijk. Sta er af en toe eens bij stil: zijn ze nog haalbaar?


Ik een Coach?!

18 maart 2016

"Ik een coach?! Natuurlijk niet! Ik zoek het heel graag zelf uit en ik laat me dus vooral door niemand iets zeggen, en al helemaal niet door een volwassene.”


Seksualiteit

27 februari 2016

Niets is zo spannend als het ontdekken van je seksualiteit. Experimenteren met seks hoort er bij, maar erover praten kan lastig zijn.« Terug naar Home-pagina


Blogs voor ouders

Waarom is het zo leuk ouder van een puber te zijn?

2 januari 2019

Je kind wordt een steeds completer mens, en je leert hem of haar dus steeds beter kennen. Je puber weet steeds meer, en krijgt een eigen kijk op de wereld, houdt zich ineens bezig met wereldvraagstukken.Het is hier geen hotel!

10 oktober 2018

Pubers komen en gaan zoals het hen uitkomt. Bellen niet als ze wegblijven, ruimen nooit eens wat op. Lijken te denken dat de wereld om hen draait. Dat kan knap lastig zijn voor ouders. Misschien vind je je zoon of dochterlui en egoïstisch, of erger je je aan dat eeuwige hangen.


Die spannende puberteit

28 september 2017

Als ouder ben je de expert van je kind. Van jongs af aan heb je zijn ontwikkeling meegemaakt, en vaak weet je precies hoe hij of zij voelt, denkt of zal reageren. Maar dan komt die puberteit, en je kind gaat anders doen, denken en voelen.


Uitblinkers

18 mei 2017

Is er dan niets goed aan het puberbrein? Jazeker! Tussen 15 en 25 jaar kunnen jongeren enorm uitblinken. Ze zijn vele malen creatiever, idealistische en vindingrijker dan wij.


Puberbrein (2)

25 maart 2017

Pubers zijn in het dagelijks leven meer bezig met: “Is dit leuk?” dan met: “Is dit verstandig?” Hoe komt dat toch?


Puberbrein

4 januari 2017

Niet alleen het lichaam groeit en verandert, ook in de hersenen vindt een groeispurt plaats. Er wordt anders geordend, gegevens worden anders opgeslagen, oftewel er is dus even een tijd van chaos: een echte verbouwing van de hersenen.


Luisteren naar je kind

13 december 2016

Hoe lastig is het als je puber niet naar je luistert? Maar goed luisteren begint bij jezelf. En luister dan ook echt. Stel je open voor wat je puber op dat moment nodig heeft.


Afzetten (2)

29 oktober 2016

Wat betekent de puberteit van je kind voor jou als ouder? Natuurlijk hebben ze hun ouders nog nodig voor materiële en emotionele steun, maar ze beginnen actief hun ouders uit hun leven te weren.


Afzetten (1)

10 september 2016

Het losmaken van je ouders is een van de taken die in de puberteit uitgevoerd moeten worden. Pubers gaan zich tegen jou als ouder afzetten.Ze zijn dwars, ze willen de dingen zelf regelen, op hun manier.


Stemmingswisselingen

4 augustus 2016

In de puberteit kunnen heftige emoties elkaar snel afwisselen. Het ene moment zijn ze superblij, het andere moment helemaal in de put. De vele stemmingswisselingen zijn niet gemakkelijk om mee om te gaan.


Grooming

14 april 2016

#selfie gaat over Mirthe, die een leuke jongen treft via sociale media. Tenminste, hij doet zich leuk voor, maar in werkelijkheid is hij een digitale kinderlokker. Dit verschijnsel wordt ook wel grooming genoemd, maar Mirthe denkt dat ze een echt relatie met hem heeft.


Gelukkig uit elkaar

11 maart 2016

Kinderen en jongeren hebben een onverbrekelijke band met allebei de ouders. Dat blijft natuurlijk, en elk kind behoudt het recht op contact, zorg en liefde van beide ouders. Dat hebben ze nodig ook.


Gescheiden ouders

23 februari 2016

Elk jaar krijgen 70.000 kinderen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Voor elk kind en elke jongere is dat een regelrechte ramp. Hun wereld staat op de kop, er is veel verdriet, alles wordt anders.