Jongerencoaching Friesland voor jongeren van 12 tot 21

contact@cajacazemiercoaching.nl

058 - 215 4017 / 06 - 2248 2792


Positief denken

1 maart 2021


Positief denken brengt je altijd verder. Hoe je over jezelf denkt, heeft invloed op hoe je je voelt, en als je je goed voelt, presteer je beter.

Positief denken is niet jezelf afvragen waarom deze dag een shitdag is, maar kijken naar wat er leuk was: je had jouw favoriete vak, een mooi cijfer, een leuke afspraak met een vriend(in). Je daarmee bezighouden levert een beter humeur op dan blijven piekeren over die stomme opmerking of die blunder bij de wedstrijd. Even balen, en laat die gedachte dan maar gaan.

Heb je gedachten als: “O, ik kán dit niet!” Of: “Ik haal vast een vette onvoldoende en dat is een ramp!”? Dat zijn negatieve gedachten. Je zit zielig te doen. Niet erg, maar je hebt er last van. Zet hier bewust positieve gedachten tegenover. Zeg tegen jezelf: “Ik doe mijn best, ik heb het goed geleerd, hopelijk is het genoeg voor een zes.” Of: “Ik word als persoon niet minder van die onvoldoende. Er komt wel een manier om dat weg te werken.”

Je zoekt dan eigenlijk naar gedachten die jou helpen verder te komen. Als je denkt: “Ook al is het moeilijk, ik kan het aan,” kom je verder dan met: “Ik ben niks waard.” Natuurlijk zijn er dingen die jij goed doet! Zet ze op een rijtje, concentreer je daar op. Zo beïnvloedt jij je eigen prestaties. En vallen en opstaan hoort bij het leven.


Deel dit blog op Facebook


« Bekijk alle blogs voor jongeren