contact@cajacazemiercoaching.nl
058 - 215 4017 / 06 - 2248 2792
14 april 2017
Mijn boek #selfie is genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury. Op 20 april wordt bekend gemaakt welk boek deze lezersprijs wint. Spannend!
#selfie gaat over Mirthe, die een leuke jongen treft via sociale media. Tenminste, hij doet zich leuk voor, maar in werkelijkheid is hij een digitale kinderlokker. Dit verschijnsel wordt ook wel grooming genoemd, maar Mirthe denkt dat ze een echt relatie met hem heeft.
Bij het schrijven van het boek heb ik gebruik gemaakt van een spraakmakende zedenzaak uit 2014: een man werd aangehouden met een 12-jarig meisje achter in de auto. Dat was voor de politie aanleiding om zijn computer te doorzoeken waarop 26.000 filmpjes en 144.000 foto’s stonden van bijna 300 meisjes tussen de 10 en de 17 jaar. Via internet legde hij contact met hen. Elf meisjes had hij ook fysiek misbruikt. In juli 2014 is hij veroordeeld tot zes jaar cel met dwangverpleging.
De grootste groep slachtoffers van grooming zijn meisjes tussen de elf en vijftien, al zijn ook zeker jongens wel eens het slachtoffer. Groomers spelen vaak in op onzekerheid en veel pubers voelen zich onzeker.
Het zal je dochter maar zijn… Beslis samen wat je wilt doen. Verzamel bewijs, en blokkeer of verwijder het contact. Breng de site waar het contact begonnen is op de hoogte. Je kunt aangifte doen.
Vraag eens wat je kind online beleeft. Praat over de leuke én minder leuke kanten van sociale media, maar wees niet negatief. De meest voorkomende reden waarom jongeren niet met hun ouders over online problemen praten, is de gevreesde reactie: “Heb ik het niet gezegd?! En nu mag je niet meer op sociale media…” Heeft u hulp nodig voor uw dochter of zoon of wilt u praten over hoe u uw kind het beste kunt begeleiden? Ook dan bent u welkom bij Caja Cazemier Coaching.