Jongerencoaching Friesland voor jongeren van 12 tot 21

contact@cajacazemiercoaching.nl

058 - 215 4017 / 06 - 2248 2792


Stemmingswisselingen

4 augustus 2023


In de puberteit kunnen heftige emoties elkaar snel afwisselen. Het ene moment zijn ze superblij, het andere moment helemaal in de put. De vele stemmingswisselingen zijn niet gemakkelijk om mee om te gaan, in de eerste plaats voor jongeren zelf, maar ook voor hun omgeving. Pubers reageren vaak extreem, en al die heftige emoties zorgen nou niet bepaald voor rust in huis

Dat heeft met hun hormonen te maken, maar het komt ook omdat de emotionele en de rationele breinsystemen nog niet met elkaar in balans zijn. Onder invloed van hormonen heeft het emotionele gebied de overhand, en dan werkt de frontale cortex (het voorste gedeelte van de hersenen) nog niet goed samen met het emotionele systeem. Pubers zijn niet goed in impulsen beheersen.

En dan dat befaamde korte lontje…

Bevestig hen in hun gevoel, maar geef wel je grens aan: “Ik begrijp dat je baalt, maar ik pik het niet als je me uitscheldt.”

Laat je in ieder geval nooit meesleuren door al die emoties. Jonge mensen handelen/zeggen/doen in een reflex als de emoties hoog oplopen, ze kunnen niet meer nuchter nadenken. Jij als ouder nog wel. Loop weg van knallende ruzies, en zeg dat je pas verder wilt praten als jullie allebei weer rustig zijn. En kom er dan later op terug.


Deel dit blog op Facebook


Bekijk alle blogs voor ouders